Bosanski English

9. MOSTAR BLUES FESTIVAL
22.07. -25.07.'11

Završio je 9. Mostar Blues Festival.
Četverodnevni program je, po ocjenama medija i publike, do sada ponudio najkvalitetnije sadržaje. Nastojeći popularizirati blues među mladima, ali i sam festival, organizovali smo koncerte, slušaone i video projekcije u šest mostarskih barova, što se pokazalo kao izvrstan potez, s obzirom da su sadržaji bili odlično posjećeni, a bilo je i session muziciranja karakterističnog za blues klubove, pa smo vidjeli zajedničke nastupe američkih, makedonskih i mostarskih muzičara.
Upriličili smo i razgovor svih zainteresovanih sa članovima grupe Big Brother & The Holding Company, a veliki broj prisutnih je saznao detalje o najznačajnijem periodu u istoriji rock'n'rolla.
Nastavili smo i tradiciju predstavljanja mladih umjetnika, što je jedan od ciljeva ove blues smotre.
Održana je i izložba radova domaćih umjetnika, što je bilo posebno interesantno za strane posjetioce.

Pripreme za trodnevni program na velikoj sceni, u SC "Kantarevac", počele su kako počinju i svi veliki festivali – jakom kišom. Tehnika je bila spremna za to, pa je cijeli program protekao bez teškoća.
Prvi su na scenu izašli članovi makedonskog sastava Crossroad Blues Band. Iako relativno mlada grupa, pokazali su izvrsno poznavanje blues aranžmana upotpunjenih usnom harmonikom i odličnim gitarskim dionicama.
Gust raspored koncerata na turneji, doveo je do toga da je Ana Popović sa svojim sastavom praktično iz automobila izašla na scenu. A onda se desio koncert za kojega će mediji reći da je najbolje izveden ikada u Mostaru. Anine gitarske dionice zaustavljale su dah, a vokal koji pršti od emocija pjevao je njene blues priče sa sjajnih albuma. Njen band je jednostavno svirao na svjetskoj razini.

Program drugog dana otvorio je Ivan Vragolović, a s obzirom da je pobjednik hrvatskog Blues Challenge-a i vlasnik autorskog albuma snimljenog u Sun Studiu, u Memphisu, jasno je bilo da će uraditi vrlo zanimljiv nastup.
Veliki broj prisutnih je, nakon toga, snažnim aplauzom pozdravio izlazak Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića. Sa prvim akordima počela je kiša, ali se tada desilo nešto što je impresioniralo dvojac na pozornici, veliki broj prisutnih, uprkos jakoj kiši, neki i bez kišobrana, ostao je na svojim mjestima do kraja koncerta. To govori kakav su kvalitet Vlatko i Miroslav, ali i kakva je prava mostarska publika. Priuštili su nam skoro dva sata putovanja Balkanom, putovanja koje se ne zaboravlja.

Posljednju festivalsku večer nastupio je Livio Berak Trio, predstavljajući se u svom stilu, sa puno energičnog rocka 60-tih i 70-tih i nekoliko izvrsnih blues numera. A onda smo jednostavno otputovali u San Francisko, i to s kraja 60-tih.
Big Brother & The Holding Company su kult tog vremena, a koncert koji su odsvirali publika je otplesala s njima, baš kao u ona vremena kada su to radila djeca cvijeća. Prepoznatljivi aranžmani i zvuk njihovih gitara napravili su performans koji vjerno dokumentuje to vrijeme. Numere koje su radili sa velikom Janis, izvrsno je izvela Mary Bridget Davies.
Svi programi festivala posvećeni su obilježavanju stote godišnjice rođenja najznačajnijeg Delta Blues autora, Robert Johnsona, a štampane su i majice sa tekstom njegove legendarne numere Crossroads.
Nakon kraće pauze počinju pripreme za deseti Mostar Blues Festival.
Nadam se da ćemo opravdati očekivanja.
Posebno hvala sponzorima, medijima i svima koji su posjetili programe festivala.

Keepin' the Blues alive!Program

23.07.'11 – SC „Kantarevac“ – 21:00h
Crossroad Blues Band (MK)
Ana Popović & Band (SRB/NL)

24.07.'11 - SC „Kantarevac“ – 21:00h
Ivan Vragolović (CRO)
Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić (MK/SRB)

25.07.'11 - SC „Kantarevac“ – 21:00h
Livio Berak Trio (CRO)
Big Brother & The Holding Company (USA)


Grad Mostar RDV radio EMBASSY OF THE UNITED STATES